Procés basat en el dibuix vs. Procés BIM

with No hi ha comentaris

Saps quina és la diferència entre el procés basat en el dibuix CAD i el procés BIM? Segur que més d'una vegada t'has preguntat quins són els beneficis de treballar seguint la metodologia tradicional basada en el dibuix CAD o utilitzant els processos BIM.

En aquesta infografia trobaràs una comparativa entre la manera tradicional de treballar de cara a gestionar la documentació per a un projecte d'edificació o obra civil, i la manera de fer-ho utilitzant la metodologia BIM.

A la manera tradicional de treball, basat en el plànol o dibuix, la coordinació es pot arribar a perdre ja que hi ha molts factors a tenir en compte. En canvi usant la metodologia BIM, tot va molt més enllaçat i la coordinació i la col·laboració entre components de l'equip és molt més gran.

Els beneficis de l'aplicació dels processos BIM en la construcció i l'obra civil han portat a que els organismes internacionals hagin implantat l'ús de la metodologia BIM en tots els projectes i concursos relacionats amb l'obra pública.

Segons la Directiva sobre contractació pública de la Unió Europea (EUPPD) de gener de 2014, tots els Estats membres de la UE han de fomentar, precisar o imposar l'ús de BIM per a projectes de construcció i edificació. Països com, Dinamarca, Països Baixos, Regne Unit, Noruega i Finlàndia ja requereixen l'ús de BIM per a tots els projectes de construcció finançats amb fons públics.

Proceso basado en el dibujo vs. Proceso BIM
Transcripció de la infografia

Procés basat en el dibuix vs. Procés BIM

Procés basat en el dibuix

En el procés basat en el dibuix, l'edificació és només plànols interpretats pels humans:

 • Plànols arquitectònics
 • Plànols MEP
 • Plànol del lloc de construcció
 • Plànol de disposició general
 • Plànols d'estructura
 • Coordinació de subcontractes
 • Cost estimat
 • Execució en el lloc

Són documents oberts a interpretacions errònies, complicats de llegir i comprendre, ambigus i sense relació.

I tot això els membres del projecte han d'INTERPRETAR-HO. Ells diuen: hmmm, quin és i objectiu ?, quin és l'inici?

Procés BIM

L'edifici és un model d'informació basat en dades:

 • Permet accés a dades exactes a través d'una interfície molt intuïtiva
 • Permet combinar i revisar models
 • Permet verificar conflictes i gestionar els canvis
 • Permet que l'equip discuteixi i comparteixi informació

En aquest escenari els membres del projecte poden EXPERIMENTAR-LO. Ells diuen: Exacte!, Correcte!, Entès!

Necessites formar la teva empresa en software CAD o BIM?

Realitzem cursos de programes CAD i BIM, tant presencials com a distància per videoconferència. Cursos d'AutoCAD Civil 3D, AutoCAD Map 3D, Inventor, AutoCAD, i més. No dubtis a consultar-nos!

Especialistes en productes Autodesk
Follow Núria Olives:

Formadora y Consultora de aplicaciones CAD y BIMFormadora i Consultora d'aplicacions CAD i BIM

Sóc Enginyera Civil, Enginyeria de Camins, Canals i Ports, i Consultora especialitzada en aplicacions CAD i BIM. He col·laborat en projectes d'arquitectura i enginyeria, tot i que sempre he sentit una gran vocació per la formació a la qual em dedico des de fa més de 20 anys. Amb el temps m'he anat especialitzant en diferents tipus de programes CAD i en metodologia BIM dels sectors d'Infraestructura, Construcció, GIS i Mecànica. Dins de la utilització dels processos BIM estic especialitzada en AutoCAD Civil 3D, del qual he realitzat infinitat de cursos, presencials i a distància, a enginyeries i constructores de tot el país així com continguts i tutories per a cursos online.